Hedgefondsmanager J. Kyle Bass ziet rampen voor de Chinese economie. Goldman Sachs, de belangrijkste zakenbank ter wereld, denkt dat het wel meevalt.
De Texaanse hedgefondsmanager J. Kyle Bass, oprichter van Hayman Capital, heeft voor het eerst in twee jaar een brief gestuurd naar investeerders wereldwijd.
Als Bass wat te zeggen heeft, luisteren beleggers. Bass was één van de financiële speculanten die de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarktbubbel voorspelde en flink verdiende aan de financiële crisis in 2008.
In de brief waarschuwt Bass dat de problemen in China veel groter zijn dan de ellende met Amerikaanse rommelhypotheken in 2008.
Het huidige Chinese bankensysteem vertoont volgens de fondsmanager sterke overeenkomsten met het Amerikaanse bankensysteem vóór de uitbraak van de financiële crisis in 2008.
Kredietcrisis in China
De snelle kredietgroei in het Chinese bankensysteem zal volgens Bass uiteindelijk leiden tot significante kredietverliezen voor de Chinese banken. Deze verliezen zullen volgens de hedgefondsmanager 400 procent hoger uitvallen dan de verliezen die de Amerikaanse banken in 2008 moesten incasseren.
De Chinese overheid zal daardoor gedwongen worden om Chinese banken te redden en de waarde van de Chinese munt, de yuan, sterk te laten devalueren. Dit zal volgens Bass een grote impact hebben op de landen en financiële markten wereldwijd.
Met andere woorden, wat er in China gebeurt, blijft niet in China, benadrukt Bass.
Met zijn hedgefonds Hayman Capital gokt hij momenteel op een flinke waardedaling van de Chinese yuan om zo te profiteren van een ineenstorting van het Chinese bankensysteem.
Geen zorgen over China
Niet iedereen voorziet een 'Chinageddon'-achtig scenario. Volgens de Amerikaanse grootbank Goldman Sachs hoeven we ons geen zorgen over China te maken.
Jari Stehn, senior econoom bij Goldman Sachs, verwacht dat de afzwakkende economische groei in de Volksrepubliek weinig impact zal hebben op de wereldwijde economische groei.
De belangrijkste reden is dat de export naar China als percentage van het nationaal inkomen voor de meeste ontwikkelde economieën klein is. Uitzonderingen zijn Australië, Japan en Duitsland.
Zelfs wanneer het volume van de Chinese import met 10 procent zou dalen, valt de economische groei van ontwikkelde economische landen slechts 0,1 procent lager uit, zo becijferde Stehn.
Hoewel de Goldman-econoom denkt dat de recente beursmalaise niet wijst op een scherpe groeivertraging in de komende maanden, blijft hij wel voorzichtig. Dit vanwege het feit dat de zorgen op financiële markten. Als de huidige beursonrust te lang aanhoudt, kan dat uiteindelijk wel de reële economie beïnvloeden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl